Vieren
Bekijk voor het actuele overzicht van onze vieringen de agenda.
Vieringen op de weekdagen
Van dinsdag tot en met vrijdag is er een viering om 12:00 uur.
De liturgie begint met het middaggebed uit de Benedictijnse traditie.
Op dinsdag volgt er dan een communiedienst op de andere dagen de viering van de Eucharistie.
Eerste vrijdag van de maand ‘Stille aanbidding’.
Op de eerste vrijdag van de maand volgt na het middaggebed en de viering van de Eucharistie een stille aanbidding.
Het Eucharistisch brood staat in de monstrans op het altaar, Christus’ blijvende aanwezigheid in ons midden.
De stilte eindigen we om 13:30 uur met het bidden van de lofzang van Maria en de zegen.
Iedereen is vrij om zoveel tijd aanwezig te blijven als zij/hij wil.
De viering van de Zondag
Op zondag vieren we om 10:00 uur een feestelijke Eucharistie.
Het is de dag van de verrijzenis, de dag anders dan alle andere dagen.
In onze kerk kennen we op die dag een rijk gevierde liturgie met medewerking van het parochiekoor St. Monica.
Op de eerste en derde zondag van de maand zingt het koor veel in het Latijn op de tweede en vierde zondag Nederlandstalige liturgie en op de vijfde zondag van de maand Gregoriaans.
Een ‘ontladend’ gesprek in het sacrament van boete en verzoening
Op woensdag, donderdag en vrijdag is er vooraf aan de Eucharistieviering gelegenheid om een priester te spreken.
Een luisterend oor, soms ook wat raad en een woord van troost en vergeving.
De ziekenzalving
De zalving van wie ziek zijn of wie bemoediging nodig hebben.
Voelen dat liefde – Gods eigen creatieve kracht – als olie op je huid is, zo dichtbij…
Juist om de momenten dat het leven zwaar is of bedreigd wordt door ziekte naar lichaam of geest, kennen wij een liefdevolle nabijheid die je kracht kan geven voor de periode van leven waarin je bent terechtgekomen.
Is de ziekenzalving u een stap te ver dan kennen wij ook de ziekenzegen – daarin kunnen wij u door middel van gebed en handoplegging die liefdevolle nabijheid van God laten voelen.
U kunt afspraken maken met een van de pastores via het secretariaat.
Het huwelijk
Sacramenten markeren belangrijke gebeurtenissen in het leven van een Christen, zo is dat ook wanneer de kracht van de liefde mensen bij elkaar brengt. In het prachtige Bijbelverhaal over de wording van hemel en aarde staat dat het niet goed is dat de mens alleen blijft en zo vindt de mens - daar Adam genoemd - een medemens - Eva genoemd - die samen met hem een balans vormt. Wanneer mensen elkaar in liefde vinden dan zoeken zij erkenning en bevestiging door familie en vrienden. Is de relatie stabiel en wil men samen de toekomst in dan laten veel stellen hun relatie officieel vastleggen. Er zijn in onze tijd diverse manier om dat wettelijk te doen waarvan het huwelijk de meest bekende is.
Voor mensen die gelovig in het leven staan, voor hen die er waarde aan hechten hun relatie ook vanuit gelovig perspectief betekenis te geven, kennen wij het sacrament van het huwelijk, een feestelijke bevestiging en zegening van het goede dat de Eeuwige tussen mensen begonnen is.
Ter voorbereiding op zo’n kerkelijke huwelijksviering worden aantal afspraken gemaakt om zo’n belangrijke stap goed te zetten en om ervoor te zorgen dat de huwelijksviering tot een echte feestelijke viering kan worden voorbereid.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het parochiesecretariaat.
Zegenen
Zegenen is in het Latijn, de universele kerktaal: Benedicere. Bene = goed, dicere = spreken, dus ‘iets goeds zeggen’. W
anneer mensen elkaar ervaren als een zegen en zij hebben de behoefte dit ook vanuit hun gelovig leven te bevestigen dan is het mogelijk om een zegening te ontvangen.
In onze kerk kennen tal van zegeningen. Ze willen het goede en liefdevolle dat mensen voor elkaar willen doen bevestigen en zichtbaar maken. Tegelijk gaat er ook een soort van kracht uit en geeft het meer betekenis aan het goede en liefdevolle dat je wilt doen of wilt beleven in relatie tot die ander.
Wil je hierover praten dan maken we eerst en afspraak ter kennismaking, hiervoor kunt u een bericht sturen naar het parochiesecretariaat.
Monnik of moniale worden
“Zie hoe goed het is zusters/broeders te wezen en samen te zijn”
In onze kerk nemen kloosterzusters en broeders een bijzondere plek in. Zij wonen in kloosters of abdijen en delen het leven samen. Onze kerk heeft door de eeuwen heen vrouwen en mannen gekend die op een intense manier God zoeken en daarvoor een plek nodig hebben waar ze dit goed kunnen doen. Wie ‘het klooster in gaat’ verlaat de wereld niet maar zal de wereld op een bijzondere wijze dienen door gebed en dienstbaarheid. Kloosters en abdijen zijn gastvrije plekken waar iedereen, ongeacht geloof, gender of cultuur welkom is – daar verwelkomen ze gasten vanuit het besef dat het Jezus Christus zelf is die aanklopt.
Wie verlangt naar een leven als moniale of monnik kan het beste in gesprek gaan met de overste of de abt van betreffende klooster of abdij. Is dit nog een stap te ver dan is het ook mogelijk om met een van de pastores te praten.
Maak daarvoor een afspraak via het secretariaat of spreek een van hen na de viering aan.
Het diaconaat en priesterschap
Vanaf het prille begin van de kerk kennen wij diakens en priesters, beiden dienen de gelovigen en helpen hen in de beleving van het verbond tussen God en mensen.
Naast vele toegewijde gelovigen die ervoor zorgen dat de parochie goed georganiseerd en geïnspireerd blijft, zijn er de gewijde gelovigen die officieel een taak op zich genomen hebben om de mensen die samen de kerk vormen nabij te zijn en hen te helpen bij de ontwikkeling van hun geloofsleven.
Diakens en priesters gaan gelovigen voor in geloof, hoop en liefde, zij leiden de liturgische bijeenkomsten en bedienen de sacramenten.
Tot op onze dagen worden nog steeds mensen ‘geroepen’ om als diaken of priester te leven. Zij ervaren deze roeping door een sterk gevoel om te bidden, mensen nabij te zijn en vanuit het verlangen om Gods Rijk zichtbaar te maken. Een ‘roeping’ moet rijpen, daarom is het belangrijk om regelmatig te praten met iemand die je daarbij kan helpen. Vaak kiest men dan voor de eigen parochiepastores.
Wil je praten over het verlangen naar het diaconaat of het priesterschap, neem via het secretariaat contact op met een van de pastores of spreek een van hen aan na de viering.
De Nieuwe Augustinus
Kamperfoelieweg 209
1032 HM Amsterdam
Telefonisch bereikbaar:
020-632 07 26
Meer info? Mail naar: